MCR is benaderd door de stichting Biberbunker te Oostvoorne met een simpele vraag: “Kunnen jullie voor ons een Flak stralen en conserveren en wat zijn de kosten hiervan?” Na bezichtiging van de Biber website en een bezoek aan de bunker, waar wij uitleg hebben gekregen wat een Flak is, hebben wij graag besloten om dit opgegraven onderste deel van een “flugabwehrkanone” oftewel luchtafweergeschut als nieuwe (Biber)sponsor zonder berekening van kosten te stralen en te conserveren.

De Biberbunker te Oostvoorne is binnen de Duitse verdedigingswerken in WOII een unieke nog bestaande bunker binnen de toenmalige Biberstelling. Direct na de mislukte aanval op Engeland en de daaruit toenemende bombardementen vanuit Engeland was het duidelijk dat de Duitsers nu ook defensief moesten gaan denken. Een plan, om een gecoördineerde luchtoorlog met behulp van radars te ontwikkelen werd verder uitgebouwd met als één van de daaruit voortvloeiende gevolgen: De stelling Biber te Oostvoorne.

De Biberbunker is sinds 14 januari 2013 een zelfstandige stichting. Vanzelfsprekend zijn externe betrokkenen, sponsors, donateurs en adviseurs hierbij een belangrijke factor en onmisbaar in het slagen van deze onderneming.

De stichting drijft op vrijwilligers. Komende jaren zal de bunker diverse dwarsverbanden aangaan met externe partijen om de bunker onder de aandacht te krijgen van een breed publiek.

Kijkt u rustig op de site biberbunker.nl als u geïnteresseerd bent in dit deel van onze geschiedenis. Wellicht raakt u net als MCR ook besmet met het ‘Biber Virus’. De vrijwilligers kunnen alle mogelijke steun gebruiken om de zaken in stand te houden!

FLAK

Wij hebben heel graag meegewerkt om dit stukje geschiedenis te behouden.