De dood kan u op elk ogenblik inhalen. Wie weet kan de dood veel dichterbij zijn dan u ooit heeft gedacht. Terwijl u verder gaat met deze zinnen, kunt u nooit weten dat u in het volgende uur nog in leven zult zijn. Zelfs als het zo blijkt te zijn, kan niets u een ander uur waarborgen. Geen uur, zelfs geen enkel ogenblik daarna is het zeker dat u nog zult leven. Er is zelfs geen waarborg dat u dit praatje zult uitlezen. De dood zal het meest waarschijnlijk tot u komen op een tijdstip waarop u nooit over doodgaan dacht.

De eindeloze doelstellingen in het leven bezetten de gedachtes van de mens en dat is maar goed ook. Wij denken en hopen de middelbare school te beëindigen, om naar de universiteit te gaan, om een diploma te behalen, om een respectabel beroep te hebben, om te huwen, om kinderen groot te brengen, om een vreedzaam leven te leiden….. dit zijn de meest gewone en algemene plannen van de mens, maar niets is zeker. De plotselinge dood is één van de weinige dingen in het leven die wel zeker is. Na jaren van hard werken, slaagt een student erin toegang tot de universiteit te verkrijgen, hij sterft echter op weg naar college. Iemand die onlangs voor een baan is ingehuurd verliest zijn leven op zijn eerste ochtend, reizend naar zijn werk. Een verkeersongeval beëindigt het leven van een zojuist gehuwd echtpaar op hun huwelijksdag. Een succesvolle zakenman verkiest te vliegen om tijd te besparen, niet wetende dat diezelfde vlucht een afschuwelijk eind aan zijn leven zal maken. Schrijvers en tekenaars zitten samen op een redactie de laatste hand te leggen op de volgende editie van hun krant en er komen twee extremisten met een kalashnikov een eind aan hun aards bestaan maken. Mensen doen boodschappen in een supermarkt en er valt een gemaskerde extremist binnen die zijn ideologische ideeën tot in de dood laat gelden. Je hebt mooie plannen gemaakt voor de toekomst en staat als agente het verkeer te regelen, niet wetende dat er ergens in de stad een extremist jouw kruispunt nadert en een eind aan je jonge ambitieuze leven zal maken.

Natuurlijk denken we niet dagelijks over de dood, maar toch….., de afgelopen week zijn we wederom met ons neus op de onvoorspelbare extremistische feiten gedrukt. Miljoenen vredelievende mensen zijn vervolgens de straat opgegaan om te laten zien dat wij geen angst kennen in onze democratie en onze vrede en vrijheid met hand en tand zullen verdedigen. Wereldleiders gearmd voorop over de veelzeggende Boulevard Voltaire. Indrukwekkende en ontroerende beelden staan onuitwisbaar op ons netvlies gedrukt.  Ik denk aan één van Voltaire’s uitspraken ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal je recht om het te zeggen tot de dood verdedigen.’ Het verdedigen van onze vrijheid van meningsuiting ligt nu in de handen van onze wereldleiders. Wijze mannen en vrouwen die achter de schermen van de veiligheidsdiensten verstrekkende maatregelen moeten gaan nemen die ongetwijfeld ook onze privacy zullen aantasten. We zullen het dan ook allemaal moeten accepteren dat “de Wet op onze Vrijheid van Meningsuiting” en “de Wet op de Privacy”, ons groot goed, niet meer samen door één deur kunnen gaan in een wereld met dwaze extremisten.

BN-GJ422_edp011_J_20150111115314