De vakantie weer voorbij en elk jaar vaste prik: “Nu heb ik toch een lekker wijntje gevonden.” Allerlei mensen komen terug en vele hebben in de vakantie zo’n geweldig wijntje ontdekt. Rechtstreeks van de wijnboer, zo’n kerel met een alpinopet en een stokbrood onder zijn arm. Dus de kinderen opgevouwen achter in de auto, want er moeten een paar dozen mee naar huis. Voordat je op visite een uurtje of wat saaie vakantiefoto’s moet gaan zitten kijken, roepen ze: “Dit moet je proeven!” Nu houden de meeste onder ons niet van wijn, maar we zijn wel allemaal beleefd. Dus we nemen een glaasje en elke keer vragen wij ons af wat hier nou zo bijzonder aan is. Met een zuur gezicht zeggen we ook nog dat het lekker is.

Helaas geldt hetzelfde voor bier. Alleen sjouwen we geen dozen bier mee terug van vakantie. De meeste bieren kun je hier ook wel bij een supermarkt, een goeie slijter of bierspecialist kopen. En ook dan smaakt dat fantastische vakantiebiertje niet meer zo lekker als voor de tent, op het strand, het terras of op het hotelbalkon. Wat is dat toch? Op vakantie is het zo’n beetje het beste wat je ooit hebt gedronken en thuis zou je er, bij wijze van spreken, je gootsteen niet eens mee ontstoppen.

Dat ene biertje in dat geweldige kroegje achter die kerk in dat nostalgische Brugge is dan wel hetzelfde biertje wat je thuis op de bank drinkt, maar jij bent niet dezelfde. Op vakantie ben je relaxed, het zonnetje schijnt en je enige zorg is dat de ober snel nog een keer langskomt. Wat je doet, drinkt of eet is gekleurd door de omgeving en het ultieme vakantiegevoel. Dus, ga nou niet met dozen wijn lopen slepen en gun je kinderen voldoende zitruimte voor de terugreis. Geniet er maar van als je op vakantie bent! Daar, in die atmosfeer, ver van huis en werk, is de smaakbeleving van wijn toch op zijn allerbest.

wijnreis-242x300[1]

Volgende week een nieuw praatje