Kent u deze: Huisdier in de magnetron stoppen om te drogen na de wasbeurt en via de rechter een schadevergoeding eisen waarvan het bedrag nauwelijks op papier past omdat het huisdier het niet overleefd heeft. Het schadebedrag is door de rechter toegekend omdat er in de gebruiksaanwijzing van de magnetron niets was vermeld over het drogen van huisdieren. Wij hebben het hier over het Amerikaanse rechtssysteem.

En kent u deze, eveneens waargebeurd:  Een slimme Amerikaanse advocaat rookte uitsluitend peperdure Havana sigaren die hij zorgvuldig bewaarde in een brandkast. Op zekere dag las hij zijn brandverzekeringspolis waarin stond dat de gehele inhoud van de in zijn huis geïnstalleerde brandkast honderd procent tegen brand meeverzekerd was. Hij vulde het schadeformulier in en claimde bij de verzekeringsmaatschappij duizend opgerookte sigaren die immers allemaal in de brandkast lagen en verbrand waren. De verzekeraar weigerde uiteraard te betalen, dus de advocaat ging procederen. Oordelend naar de letter van het verzekeringscontract kende de rechter de claim toe. De verzekeringsmaatschappij werd veroordeeld en de advocaat ontving een schadevergoeding van 15.000 dollar. De verzekeringsmaatschappij is niet in beroep gegaan maar diende direct daarop een strafklacht tegen de advocaat in van duizend gevallen van opzettelijke brandstichting omdat hij had toegegeven de sigaren zelf aangestoken te hebben. Dezelfde rechter veroordeelde de advocaat vervolgens voor verzekeringsfraude tot betaling van 50.000 dollar aan de verzekeringsmaatschappij.

In Nederland kennen wij gelukkig een ander rechtssysteem en zijn zulke extreme zaken en uitspraken ondenkbaar, hetgeen niet wegneemt dat alle overeenkomsten zorgvuldig en begrepen opgesteld dienen te zijn. Als er onverhoopt toch een dispuut is, dan kunnen de partijen er het beste aan tafel uit zien te komen. Een gerechtelijke procedure verstoord of beëindigd uiteindelijk de relatie, neemt veel tijd in beslag en is bovendien een kostbare aangelegenheid. Als uw slimme advocaat in de overtuiging is dat de zaak door u gewonnen kan worden, bedenk dan altijd zelf dat er slimmere advocaten kunnen zijn. Voor u het weet rookt u een (dure) sigaar uit eigen doos.

havana sigaren 2_bewerkt-1

Volgende week een nieuw praatje