‘Het is heel erg druk en het blijft maar druk’, een uitspraak die dagelijks op je af komt en waarvan je je af kunt vragen wat daar mee bedoeld wordt. In de huidige maatschappij geldt voor de meeste mensen dat ze, hoewel ze heel druk zijn, toch behoorlijk wat vrije tijd hebben. Desondanks zijn er maar weinig mensen die er dagelijks in slagen om werkelijk te ontspannen in die vrije tijd. Wanneer we de hele dag op het werk of elders al druk bezig zijn geweest, dan gaan we daar ’s avonds gewoon mee door.

Veel mensen kijken dan ter ontspanning hele avonden televisie. Met televisie kijken is op zich niks mis, maar men moet wel beseffen dat televisie kijken onbewust voor een ononderbroken stroom van prikkels zorgt. Je kunt op deze manier dus nooit werkelijk ontspannen en tot rust komen. Mensen die op de doordeweekse avonden de stress niet echt van zich af kunnen schudden, slagen daar in de weekenden vaak wel in. Dan gaan ze bijvoorbeeld lekker lang in bad of maken een wandeling. Activiteiten waarbij je eigenlijk niets doet en waarbij de hoeveelheid prikkels die op je af komt, minimaal is. De activiteiten waaruit je kunt kiezen om tot rust te komen en werkelijk te genieten van de ontspanning, beperken zich overigens niet tot een bad nemen en wandelen. Het gaat er niet om dat je niets aan het doen bent, het gaat erom dat je tot jezelf komt. En dat kan ook heel goed door geconcentreerd met één bepaalde handeling bezig te zijn. Het kan dan gaan om het uitoefenen van een sport, het bespelen van een instrument, het lezen van een boek, knutselen, tuinieren, koken etc. Door dat soort activiteiten kunnen we veel meer tot onszelf komen. Daarmee laden we onszelf dan ook veel beter en sneller op dan met televisie kijken.

Het organiseren van de dagelijkse werkzaamheden en het nemen van pauzes tijdens het werk is natuurlijk ook iets dat heel serieus genomen moet worden. Probeer te voorkomen dat de lunch achter het bureau of onderweg in de auto gegeten wordt. Ga tijdens de lunchpauze liever een stukje wandelen of ergens op een rustige plek zitten. Probeer het hoofd leeg te maken, te ontspannen en te genieten van die ontspanning. Door te ontspannen, herstel je sneller van de inspanningen die verricht zijn en kun je er opnieuw tegenaan. Druk? Nee hoor!

imagesU6O113NN

Volgende week een nieuw praatje