Als metaalconserveerder worden wij nog wel eens geconfronteerd met de geur van onze (voorgeschreven) verf. Vooral tijdens de uitvoering van binnenschilderwerk moet er meer en meer een oplossing gezocht worden om onze werkzaamheden uit te voeren buiten de tijd dat een ander aan het werk is. Onze schilders ruiken de volgens sommige omstanders, irritante en scherpe geur van de verf die zij verwerken ook, echter zijn zij hier aan gewend en (als zij de voorschriften opvolgen) voldoende tegen beschermd. Er zijn ook mensen die de geur van verf als prettig ervaren. “Trek nog maar een blik open”. Het moet gezegd, de geur van de verf, die door mensen als irritant maar ook als aangenaam of lekker ervaren wordt, is schadelijk voor onze gezondheid, dus moeten wij ons hiertegen beschermen.
Hoe staat het eigenlijk met de geuren die wij ervaren? Beeld en geluid wordt in voldoende mate vastgelegd en bewaard. Leuk voor latere generaties. Met geuren is dat anders, die laten zich, behalve in een vage herinnering, nu eenmaal moeilijk bewaren. Terwijl juist ook geuren specifieke emoties kunnen oproepen en nadrukkelijk verbonden zijn met bepaalde periodes uit ons leven. De grote stad zal bijvoorbeeld zo’n 60 tot 70 jaar geleden beslist anders geroken hebben dan nu. In die tijd werden de huizen nog flink warm gestookt met kolen en hebben we dus destijds met zijn allen in een sterk zwavelachtig milieu forse winters meegemaakt. Wat te denken van de auto’s uit die tijd, ziet u de rookwolken nog voor u? Nederland schakelde sinds de zestiger jaren over op olie en aardgas en de geuren in de stad werden weer anders.
Intrigerend is de vraag of de huidige tijd erger stinkt dan vroeger of juist niet. Er zijn meer auto’s en fabrieken, maar ook veel strengere normen ten aanzien van de uitstoot.
Een mogelijkheid tot vergelijken zou onthullend en leerzaam kunnen zijn. Liggen er nergens geurmonsters? Oudere Vlaardingers herinneren zich nadrukkelijk de dominante geur van onze kunstmestfabriek en de geur die er uit de polder kwam tijdens het tanen van de visnetten. Gevaar voor de volksgezondheid? Welnee, er moest gewerkt worden! Ook de mensen zelf hadden vast en zeker een andere geur dan nu. Er werd nog niet elke dag gedoucht en vele waren in die tijd aangewezen op een wekelijkse gang naar het badhuis, deodorant bestond toen nog niet. Alle oudere vrouwen roken naar eau de cologne (herkent u die geur nog?) De adem van vele ooms en tantes stonk naar tabak, evenals de kleding. Het was de tijd dat men de lucht van sigaren ‘gezellig’ vond. Wat te denken van de etensgeuren die in die tijd het trapportaal beklommen, nagenoeg zonder uitzondering van Hollandse origine, met als incidenteel hoogtepunt de geur van sudderlappen of gehaktballen. De tijd is veranderd en zo ook de geuren. Je kunt rustig stellen dat er bij elke periode een geur hoort. Jammer dat wij de geuren niet kunnen bewaren voor het nageslacht of nog even voor jezelf. Geuren zijn, behalve in grove beschrijvingen, niet te bewaren. Ik had bijvoorbeeld de haven in Vlaardingen wel eens willen ruiken tijdens de binnenkomst van de Vlaardingse haringvloot, of weer eens de geur uit de keuken van mijn grootmoeder als zij aan de soep bezig was. Als ik mijn gedachte laat gaan kan ik er nog wel een paar oproepen. En u? Bij welk gedachtebeeld uit het verleden zou u eveneens de geur weer eens willen waarnemen? Het zou toch mooi zijn als je een blik met een bepaalde geur open kon trekken. Wat te denken van een geurmuseum?
De feestdagen staan inmiddels voor de deur en één ding is zeker, de specifieke geuren rond de kerstdagen en de jaarwisseling veranderen merkwaardig genoeg niet, die houden wij vastberaden in stand en dat moet ook zo blijven. Het jaar 2014 hebben wij opgeleverd, voorlopig bent u van onze verflucht verlost. Op 5 januari trekken wij onze verfblikken weer open, dus tot die tijd kunt u zich ontspannen en zoals elk jaar de geuren opsnuiven van de naaldboom, de braadpan, de oliebollen, de appelflappen, de wijn, het vuurwerk en de champagne. Namens al onze medewerkers wensen wij u gezellige feestdagen, ruim tijd voor het gezin en een gezond en succesvol 2015 toe.