Heeft u iets met legendes? Door de wereld heen zijn er een flink aantal te noemen. Gezegd moet worden dat de Italianen met al hun legendes in de top tien thuishoren. Is uw Italiaans een beetje op orde? dan weet u vast waar La Bocca della Verita voor staat. Voor diegene die het niet weten en geen zin hebben om het op te zoeken, La Bocca della Verita staat voor “de mond der waarheid”. Het is de naam van een groot rond marmeren masker en is ingemetseld te vinden in het voorportaal van de middeleeuwse Basilica di Santa Maria in Cosmodin Italie.
Volgens de legende is “de mond der waarheid” een antieke leugendetector. Als je een leugen vertelt met je hand in de mond, dan wordt volgens de legende je hand eraf gebeten…. Het masker laat een bebaard gezicht zien van een man, die volgens kenners het hoofd van Oceanus, de god van de zee, zou moeten zijn. Volgens andere kenners is het, het hoofd van de Romeinse oppergod Jupiter en weer andere kenners denken dat Bocca verwijst naar een oude god van de rivier de Tiber. Hoe dan ook, wat wel zeker is dat “de mond der waarheid” in 1632 in het voorportaal van de Santa Maria in Cosmedin ingemetseld is. Vrij snel nadat de Bocca in de muur van de kerk was ingemetseld verschenen er verhalen over de voorspellende gaven en de mogelijkheid om het masker als leugendetector te gebruiken. De faam van het masker steeg tot grote hoogte en de legende was geboren. Een van de wijze waarop “de mond der waarheid” veelvuldig gebruikt wordt is dat de vrouw haar hand in de mond steekt en antwoord moet geven op vragen van de man. Kennelijk zijn de Italiaanse vrouwen eerlijk en trouw aan hun partner en leggen zij de leugentest vrijwillig en onbevreesd af. De Italiaanse mannen weigeren veelal deze leugentest omdat zij niet zonder handen door het verdere leven willen gaan. Bijna in elkaars zicht, in een zijaltaar, links in dezelfde kerk, is de met bloemen gekroonde schedel van Sint Valentijn ingemetseld. Vermoedelijk was de sterfdag van deze heilige bisschop, die op 14 februari 273 werd doodgemarteld in Rome, de geboortedatum van een andere Italiaanse legende. Volgens een versie van een verhaal zou Sint Valentijn in het geheim huwelijken hebben gesloten van Romeinse soldaten met hun geliefden in de tijd dat keizer Claudius het soldaten verbood om te trouwen: soldaten zonder familie zouden beter en met minder angst vechten volgens de keizer. Volgens een andere versie van het verhaal is Sint Valentijn, terwijl hij gevangen zat, verliefd geworden op de dochter van een cipier en heeft haar kort voor zijn dood een liefdesbrief gestuurd met de tekst “van jouw Valentijn”
Nog een paar dagen en het is zover, dan is het 14 februari, de dag waarop er weer duizenden geheime liefdes verklaard worden met het zenden van Valentijnskaarten. Noem het maar een mooie 1742-jarige ode aan die Italiaanse Valentijn en zijn stille liefde. Mocht u ooit samen met uw partner de schedel van Sint Valentijn in levende lijve willen aanschouwen, hou er dan wel rekening mee dat u “de mond der waarheid”, in het voorportaal van de kerk, niet kan ontwijken. Het is maar dat u het weet!