Weet u nog dat de vrachtwagenchauffeurs onze snelwegen blokkeerden en het Malieveld of het Binnenhof regelmatig vol stond met verzorgend personeel, ambtenaren, schoonmakers en personeel uit het openbaar vervoer? Luchthavens werden platgelegd en we hebben zelfs boeren gezien die de melk uit protest over de straat lieten stromen. Allemaal groeperingen, protesterend in hun strijd voor betere arbeidsvoorwaarden.  ‘De schuld lag in Den Haag en het moest opgelost worden.’

Vandaag zijn we weer getuige geweest van protesterende groeperingen, deze keer in Gouda. En ik kan niet anders concluderen dat dit wederom de schuld is van die halfzachte heelmeesters uit Den Haag. Met verwondering heb ik vandaag op het journaal kunnen horen dat het tijd wordt dat wij onze kinderen op gaan voeden. Opvoeden? Jazeker, ik heb het drie keer gehoord. Mijn tolerantie kan natuurlijk niet op, dus ga ik een poging wagen om mijn kleinzoon van 3 jaar duidelijk te maken dat Zwarte Piet iets te maken heeft met de handel en wandel van de West-Indische Compagnie in de 17e eeuw. Ik ga hem proberen uit te leggen dat Zwarte Piet een racistisch overblijfsel is uit onze koloniale tijd en hoop dat hij er iets van zal begrijpen. Gelooft u het? Natuurlijk niet, ik zal hem die onzin niet vertellen. Ik zou het hem trouwens nooit uit kunnen leggen. Ik zal hem wel op een gepast moment gaan vertellen over het Sinterklaasfeest uit mijn kindertijd. Dat Pieterbaas (of was het knecht?) bestond bij de gratie van schmink, anders zou hij of zij herkenbaar zijn. Ik zal hem vertellen dat die zwarte acrobaat gewoon tante Annie was die onherkenbaar was gemaakt met zwarte schoensmeer. En ik moet hem proberen uit te leggen dat hij de komende dagen ook anders gekleurde Pieten tegen zal komen; blauwe Pieten, gele Pieten, regenboog Pieten, stroopwafel Pieten, witte Pieten en blanke Pieten. Dat de oorzaak hiervan in Den Haag ligt en over het zagen aan de poten van ons immateriële erfgoed, zal ik het niet hebben, daar is hij nu nog te jong voor.

Ik moet hem vertellen dat elke Piet zijn of haar kleur voortaan zelf mag kiezen van Sinterklaas, zolang het maar geen zwart is. En als hij mij dan vraagt waarom zwart niet meer mag, dan moet ik hem, in het kader van die ondoordachte opvoedingskreet, vertellen dat zwart een hele foute kleur is en hopen dat deze 3-jarige dat niet verkeerd begrijpt. Zelf vraag ik mij af of een van origine Zwarte Piet zich nu wit moet schminken. Maar goed, morgen is de intocht in Amsterdam en ik hou mijn hart vast. Zet de mobiele eenheden maar alvast paraat en houd de kinderen thuis, Sinterklaas is in het land!

racisme