Herinnert u zich deze gebeurtenissen nog? Leefbaar Rotterdam wint 17 raadszetels; Pim Fortuyn is vermoord; het kabinet Kok valt een maand voor de verkiezingen; Israël start met de bouw van een muur aan de Westelijke Jordaanoever; Feijenoord wint in eigen huis de UEFA-beker; Ajax is landskampioen; TomTom brengt het eerste autonavigatiesysteem op de consumentenmarkt; ruim 800 bezoekers worden door Tsjetsjeense terroristen gegijzeld in een theater in Moskou; Karzai wordt tot interim-president van Afghanistan gekozen; er is na 11 jaar eindelijk vrede in Sierra Leone;  het kabinet Balkenende-1 valt na twee maanden; een parlementaire enquêtecommissie buigt zich over de bouwfraude; onze kroonprins trouwt met  Máxima Zorreguieta; Prins Claus wordt bijgezet in het familiegraf; euthanasie wordt onder bepaalde voorwaarden toegestaan; Brazilië wordt wereldkampioen en Lance Armstrong wint de gele trui in de Tour de France.

Zomaar een handje vol gebeurtenissen uit het jaar 2002 die de meeste onder ons allang vergeten zijn. Op de eerste dag van dat jaar wordt de Euro ingevoerd. Een gebeurtenis die we nog lang niet vergeten zijn, het staat in ons geheugen gegrift. Op 1 januari 2002 werd onze gulden door de Euro vervangen en de overheid maakte er een soort volksfeest van waar wij allemaal aan mee moesten doen. Inmiddels is dat feest allang gevierd en weten we beter. Steeds meer mensen weten niet meer hoe ze financieel het einde van de maand moeten halen. De bouw ligt stil, kleine zaken gaan aan de lopende band failliet, de winkelleegstand neemt toe en overal blijf je de aankondigingen van massaontslagen horen. We moeten langer doorwerken voor een lager pensioen. We betalen boetes aan Brussel en moeten Europese lidstaten (daar waar de corruptie welig tiert) financieel overeind houden. De internationale criminaliteit en mensenhandel viert hoogtij omdat binnen de Europese Unie alle grenscontroles zijn opgeheven. We moeten onze illegalen van kleding, voedsel en huisvesting gaan voorzien terwijl we nog niet eens voor de asielzoekers en daklozen een behoorlijk onderdak kunnen regelen. Er is een crisis in de Europese Unie aan de gang die niet om te buigen is vanuit Brussel. Maandelijks zijn er meer dan 600 Europarlementariërs onderweg om  te vergaderen en we horen of zien geen concrete oplossingen. Er lijkt enkel geluid uit Brussel te komen als er weer betaald moet worden. Er werken in Brussel ruim 50.000 ambtenaren die elk zo’n € 12.000,-  euro (zegge zesentwintigduizendvijfhonderd gulden) per maand opstrijken exclusief de zeer ruime netto vergoedingen. Naar verluid mogen de dames en heren in Brussel ook nog eens een extra vergoeding declareren als men een vergadering bijwoont. Dus als men werkelijk aan het werk is valt er nog iets extra’s te halen. Over een paar dagen is het 1 januari 2015 en het staat er beroerd voor in de Europese Unie. In de afgelopen 13 jaar heeft de Unie zich ontwikkelt als een soort superstaat die alle lidstaten zijn wil oplegt. De meest onzinnige wetten worden vanuit Brussel doorgevoerd. Het lijkt er inmiddels op dat Brussel een natte toekomstdroom is van alle visieloze en uitgerangeerde politici. Noem het een afvoerput waar alleen een beroerde lucht uit voortkomt.

Tot hier en niet verder, want nu sturen wij onze oud minister van buitenlandse zaken naar Brussel om orde op zaken te stellen!  Beste heer Timmermans, spreekt u het in Brussel maar uit zoals u dat gedaan heeft tijdens de vergadering van de UN toen u de wereld aansprak over het neerhalen van vlucht MH17. Laat uw emoties in Brussel ook maar zien. Ga desnoods 24 uur per dag aan de slag en sla met uw vuisten op tafel als het gvd geregeld moet worden. Maak uzelf nuttig, houd de Nederlandse identiteit in ere en houd vooral uw hoofd ver boven het Brusselse maaiveld. Uw hardwerkend volk snakt naar rust en stabiele welvaart, iets wat ons 13 jaar geleden voor ogen is gehouden!

F. Timmermans