Sinds de uitvinding van management, een kleine eeuw geleden, halen managers en adviseurs alles uit de kast om de prestaties van bedrijven en organisaties te beïnvloeden. Je kunt je onderhanden afvragen of het investeren in management nog wel zin heeft. Moeten we niet met zijn allen af van al die managers en adviseurs die aan anderen vertellen wat ze moeten doen? Moeten we niet gewoon stoppen met management en het heft weer eens in eigen hand nemen? Gewoon logisch denken en gaan doen waarvoor het bedrijf ooit is opgericht.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat inmiddels wel een manager voor: Zo noemen wij onze secretaresse officemanager, onze magazijnmeester de voorraadmanager, onze boekhouder de accountmanager, onze jurist de legalmanager, onze verkoper de salesmanager, onze beveiliger de securitymanager, onze personeelschef de human resource manager en onze schoonmaker de clean office manager. We hebben het hier over managers die elk leiding moeten geven en verantwoording dragen voor de dagelijks werkzaamheden binnen het bedrijf. Je kunt je afvragen of de managers wel eens goed zijn of haar gebruiksaanwijzing hebben gelezen. Gebruiksaanwijzing? Ja, de taak-functieomschrijving, dat document waarin staat wat de manager allemaal moet doen en wat er van hem of haar verwacht wordt. Met een beetje geluk wordt enkel het hoofdstuk bevoegdheden erop nageslagen. Daarnaast kun je je natuurlijk ook afvragen of het strikt naleven van de gebruiksaanwijzing wel rendabel is voor het bedrijf. Het risico bestaat dat een medewerker een collega of een klant niet helpt omdat dit niet in zijn of haar gebruiksaanwijzing staat. Managers en procedures, is het een noodzakelijk kwaad?, of is de mens, als er helder uitgesproken wordt wat er van hen verwacht wordt, zelf in staat om de leiding en verantwoording over zijn of haar werkzaamheden te nemen?

Dan maar zonder leiding? Onmogelijk, natuurlijk zijn er leidinggevenden nodig, er is niks mis met hiërarchie binnen een bedrijf. Zolang het maar geen managers zijn maar bazen. Bazen die zich richten op waar het in essentie allemaal om draait. Meewerkende bazen met inzicht op de werkvloer. Bazen die met de inhoud bezig zijn en die hun jarenlange opgebouwde kennis en vaardigheden overdragen aan jonge enthousiaste nieuwkomers. Geef de mensen op de werkvloer de verantwoording, de betrokkenheid bij het werk en de loyaliteit voor het bedrijf volgt dan vanzelf.

Leidinggeven is geen wetenschap maar een kunstvorm, noem het de vrijheid om te creëren!

managers