Er gaan stemmen op om Geert Wilders opnieuw te vervolgen. De uitspraken die hij heeft gedaan tijdens een toespraak in een Haags café blijven hem hardnekkig achtervolgen. Wederom wordt hij ervan beschuldigd, of zoals u wilt, verdacht, mensen te hebben beledigd vanwege hun ras en te hebben aangezet tot haat en discriminatie. De weerzin tegen zulke rechtszaken leeft breed in onze samenleving en dus zal Wilders, net als bij zijn vorige vervolging, wederom stijgen in de peilingen. Er is weinig reden om te denken dat dit tijdens dit nieuwe proces anders zou zijn.

De meer dan 6.000 aangiftes stellen het Openbaar Ministerie dan ook voor een behoorlijk dilemma. Indien het OM de zaak zou seponeren (de kortste weg) wint Wilders en zal zijn aanhang alleen maar toenemen. Die geboekte winst is waarschijnlijk nog niets vergeleken bij de andere optie die het OM heeft. Indien men tot vervolging zou overgaan, volgt er een mediacircus en komt Wilders pas echt tot leven. Dan zal hij wederom het dagelijkse nieuws domineren met al dan niet terechte beschuldigingen aan het adres van de rechters over de misvattingen- en de handhaving in- en van ons rechtssysteem. Indien Wilders aan het eind van een dergelijk slepend proces in het gelijk gesteld wordt, dan is hij ook nog eens de morele winnaar. Echter, bij een veroordeling lonkt er voor Wilders een zeer aantrekkelijk perspectief; op dat moment is er de mogelijkheid tot hoger beroep. Natuurlijk zal hij dit met beide handen aangrijpen en het hele circus opnieuw laten starten. Hij zal op dat moment waarschijnlijk alle records voor wat betreft nationale als ook internationale media-aandacht gaan verbreken en kilometers goed garen gaan spinnen.

Na maanden, zo niet jaren, zou zo’n belastinggeld verslindend strafproces dan ten einde komen. En als er een straf volgt, dan is elke straf voor Wilders een beloning: een geldelijke boete zou hij lachend kunnen betalen en een celstraf zou hij uitzitten als verdediger van het vrije woord. Voor- en tegenstanders zullen zich dan dagelijks met spandoeken melden bij de gevangenismuren en elkaar hartelijk begroeten. Het zal Wilders, rechts- of linksom, behoorlijke publiciteit, sympathie en kiezerswinst op gaan leveren.

Vrijheid van Mening